U bent hier

Suriname

ad

Vanaf 2008 bedient MedicalMate Suriname met mobiele behandeltafels voor tandzorg.

Medische Zending / Primary Health Care Suriname

Hoe kunnen we tandartszorg verlenen in het lastig toegankelijke binnenland van Suriname?

Vanuit die probleemstelling is de MedicalMate®-tandartsstoel (MM-DT) ontwikkeld.

Tijdens het ontwikkelproces was er inbreng van meerdere disciplines, waarbij de de operationele wensen en eisen van tandarts Susanne Poots centraal stonden. Het gaat dan om de zorg voor kinderen met een bijzonder slecht gebit op meer dan 50 behandellocaties midden in de jungle van de Amazone.

In Suriname vervoert o.a. de MAF de MedicalMate® in de Cessna 206. De MedicalMate-DT past in het bagageluik aan de onderzijde van het vliegtuig. Het gewicht van de behandeltafel bedraagt nog geen 10 kg.

In Suriname is in dit kader een opleidingsprogramma opgezet. Als uitgangspunt hiervoor is het zgn. Atraumic Restaurative Treatment (BPOC-ART) programma gekozen, zoals dat is ontwikkeld door de Radboud Universiteit Nijmegen. Omdat het belangrijk is lokaal mensen op te leiden voor behandelingen in de rurale gebieden, kan er “droog” geoefend worden in het skillslab met een MedicalMate-DST voorzien van fantoomhoofd.

Intussen zijn ruim 30 lokale GZA’s (gezondheidsassistenten) opgeleid die werken met de MM-DT. Kwaliteit en effectiviteit van de behandelingen nemen hierdoor toe. Met de tafel kunnen overigens zonder al te grote aanpassingen ook ogen en voeten behandeld worden.

Suriname

Vanaf 2008 bedient MedicalMate Suriname met mobiele behandeltafels voor tandzorg.

Gambia

Afrika vraagt om mobiele middelen om zorg mogelijk te maken. MedicalMate wordt in moeilijk begaanbare gebieden ingezet.